Gyál szépségei

A gyáli piac környékének képei vasárnaponként. Innen is gratulálunk a Polgármesteri Hivatalnak és a többi illetékesnek.

Utolsó kommentek

  • bonib: ui.azért ha most megnézed talán kicsit jobb a helyzet az emberek meg sajnos ...... ilyenek és ... (2009.11.28. 13:45) A remény és a halál
  • bonib: ha az üzemeltető feladata lenne a szemét összegyüjtése neki is cimezd ha másé akkor itt is a pénz ... (2009.11.28. 13:35) A gyáli Főkertész válasza
  • Toto652: Azért viszonylag tiszta kis városunk van! Ezt valljuk be! És egész szép ütemben fejlődünk... még a... (2009.05.17. 00:27) Gyáli képek
  • csurtus: És gyönyörűen megcsinálta a kertet :-) (2008.10.28. 17:57) Gyáli képek - 2007. november 11.
  • csurtus: A negyedik kertész korrekt árajánlattal visszajött. Akit érdekel, magánban megadom az elérhetőségé... (2008.09.03. 22:33) Gyáli képek - 2007. november 11.
  • Utolsó 20

Címkék

gyál (5) levél (1) mocsok (3) piac (5) szemét (3) Címkefelhő

Gyáli képek

2007.09.09. 20:27 csurtus

Ez a Pest megyei város bizony nem szűkölködik a látnivalókban. Az alábbi fotók 2007. szeptember 9.-én délután öt órakor készültek, de készülhettek volna az év bármelyik vasárnapján, amikor Gyálon, az Ady Endre utcai piactéren piac van. Vagyis az év 52 vasárnapja közül kábé 50 alkalommal.

Tudnotok kell, hogy a piac elméletileg déli 12.00 óráig tart, az árusok hajnali négy és öt között érkeznek, majd úgy délután egy és kettő között távoznak. Állítólag a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a szemét összeszedéséről. Feltételezem a mi adónkból.

Az is fontos tudnivaló, hogy Gyálon hetente egyszer viszi el a szemetet az európai hírű (tán holland érdekeltségű) A.S.A. hulladékgazdálkodási vállalat. De a piactér takarításáról nem ők gondoskodnak, hanem - mint említettem - a gyáliak által megválasztott polgármester és a képviselőtestület által irányított helyi önkormányzat által megbízott cég (vagy egyén, fogalmam sincs). A hatásfok a képeken látható.

Lássuk tehát a fotókat.






































Ez a BKV 94-es buszainak megállója, az Ady Endre utca és a Rákóczi utca sarkán. Gusztusos, modern, civilizált megálló, ahová az ember derűs szívvel, jókedvűen megy ki.
Főleg vasárnap délután.








































Ugyanaz a megálló, csak a másik oldalról fotózva.

Karbantartott, higiénikus közösségi hely, ahol szívesen időznek el a helybéliek.
























A felújítás alatt álló Ady Endre utcai általános iskola. Öröm erre járni; az ember szíve dalol, hogy gyermekei ilyen kulturált körülmények között tanulhatnak.

Persze - sajnos - vasárnap délután még nincsenek foglalkozások, de majd javasolni fogjuk. A gyermekek ily módon tanulják a környezetvédelmet, másrészt pedig azt, hogy ilyen városvezetésre érdemes lesz szavazni, ha majd felnőnek.























A piac melletti szeméttároló. Néha bizony napokon keresztül így néz ki, de vasárnap különösen esztétikus.
Milyen szép is: az ember elballag mondjuk a vasárnapi misére, esetleg rokonlátogatóba, felveszi a szép ruháját, és ez a látvány méginkább megtölti lelkét jósággal, örömmel, megbékéléssel.


















 




A piaccal szemközti, Rákóczi Ferenc utca. A Nagyságos Fejedelem szelleme biztosan megköszönné a megtiszteltetést. ilyen utcának nevet adni nem akármilyen tisztesség.








































További képek a Rákóczi utcából. Az árkokban csinos nylonzacskók, csomagolópapírok, dobozmaradványok, söröspalackok, üdítős és cigarettás dobozok, újságpapír, satöbbi.
























Igen, ez is a Rákóczi utca. Hogy ismerős volt valahonnan?!

Biztos jártál már Svájcban vagy Németországban, azért.

Ja, hogy Svájcban soha, de Dzsibutiban, esetleg az ébredő Burkina Fasso-ban igen?
























Vannak hülye gyáliak, akik a házuk elé virágoskertet meg hasonló marhaságokat telepítettek, mert azt hallották valahol, hogy a környezet nagymértékben meghatározza egy település lakóinak lelkiállapotát.
Szerencsére egyre kevesebb ilyen idióta helybéli lakos van, legalábbis a piac környékén.
























Az előírásoknak megfelelően kiásott vízelvezető árkok kiváló szolgálatot tesznek: a mocsok, a szemét, a hulladék tárolására elképesztő mértékben alkalmasak.

(Ezt az árkot a lakók vasárnaponként kétszer-háromszor szokták sk. kitisztítani; ez a fotó a második tisztítás után készült egy fél órával. Fújt az a fránya szél, ráadásul a piac felől).

Mostanra ennyi, de majd rendszeresen fogok hasonló fotókat feltenni gyönyörű városunk vendégcsalogató és legjellemzőbb képéről, a gyáli piacról és környékéről. És gondoskodni fogok, hogy ezt a blogot minél többen látogassák: gyáliak és nem-gyáliak egyaránt.

Azt még gyorsan hozzáteszem, hogy a kukánk űrtartalmának 30-40 százalékát rendszeresen az a szemét foglalja el, amit az utcáról, a virágoskertünkből, az udvarunkról szedünk össze, s amit a piacról fúj be a szél: zsíros papír, csomagolóanyagok, műanyag, olykor üvegek bedobálva az ágyások közé, stb. S ezt a kukát, illetve ürítését a saját pénzemből fizetem ugye, akárcsak a többi, környéken lakó.

Sajnos a legközelebbi önkormányzati választásokig még van három év. De sebaj; szerintem a piac környékén élők már most tudják - na nem azt, hogy kire-kikre szavaznak majd, hanem azt, hogy kire-kikre nem.

Ha bárki, aki olvassa, úgy gondolja, hogy van hozzáfűznivalója, a kommentekben bátran megteheti. Érdeklődve várom az illetékesek véleményét is.

Már ha vannak illetékesek.

5 komment

Címkék: piac szemét mocsok gyál

A bejegyzés trackback címe:

https://gyal.blog.hu/api/trackback/id/tr63161262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csontos 2007.10.03. 09:59:17

Azért legyünk annyiban igazságosan, hogy kiosztjuk a szemét keletkezésében közreműködőket:
1. Kereskedők: szemrebbenés nélkül hagyják ott a helyükön a csomagolóanyagot, piszkot. Ezt valakinek felügyelnie kellene, tripla helypénz, akinél ezt tapasztalják.
2. Lakosság: Amit a szelektív szigetek tudatos és szisztematikus lezüllesztésében teljesítettek, az csodálatos. Már undorodtam kivinni az összegyűjtött papírt és széttaposott(!) palackot, mert mindig szembesülni kellett, hogy milyen tapló gyökerek között élek.

Apropó szelektív: nem tudod, hogy az ASA miért nem gyűjti a gyümölcsös és tejes dobozokat? Ezt már Soroksáron gyűjtik a papírral.

Más. Hallottam, hogy Gyál-felsőnél Penny Market épül. Arról nincs hír, hogy a piac melletti Coop boltot lebombázzák és építenek végre valami elfogadható áron dolgozó normális üzletet? Maga az épület is elég leharcolt, csak szégyenfoltja a városnak. (Kétéves gyerekem hüvelyujját szombaton csípte be a visszacsapódó vasajtó, Heim Pál kórház, szerncsére csak a körme bánja...)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.03. 20:58:53

Mindenben egyetértek, csak a kérdéseidre - sajnos - nem tudok válaszolni.

Az ASA amúgy meg egy bolhacirkusz; olyan hónap még nem volt, hogy valami ne kuszálódott volna össze a nyilvántartásukban: vagy tartozást mutattak ki és megfenyegettek adósságbehajtó céggel, vagy a csekket felejtették el kiküldeni, vagy rossz bankszámlára akarták a terhelést küldeni, vagy két kukát számoltak egy helyett...

A piac melletti szelektív kukákat eddig háromszor gyújtották fel "ismeretlenek". Ennyit a gyáli lakosság környezetvédelmi érzékenységéről...

Már csak röhögni tudok az egészen...

Közeli lakó 2007.12.30. 19:21:45

Azt gondolom közvetlen a piac után könnyű ilyen fényképeket készíteni. Minthogy egy lakoma után is könnyű lenne a maradványokat, koszos tányérokat lefényképezve a háziasszonyt szidni, netán pellengérre állítani.
Ha vasárnap van piac, hát vasárnap délután van szemét, amit egyébbként még délután elkezdenek takarítani. Csak azért írom mert a piac mellett lakom és látom.
Kritizálni persze lehet, de nem kell mindíg túlzásokba esni.
A "van rajta sapka - nincs rajta sapka" álláspont már kissé idejét múlt.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.31. 11:56:36

Kedves közeli lakó,

én is a piac mellett lakom, s ezért szoktam a vasárnap délutánjaim jó részét szemétgyűjtéssel tölteni, és ezért foglalja el szinte mindig az utcáról, a házam előtti vízelvezető árokból összeszedett piaci szemét a kukám egynegyedét.

Az utóbbi időben bizonyos pozitív változások tényleg voltak, elismerem. Csak remélni merem, hogy a dolgok jó irányba folytatódnak, és hogy ez a blog talán kicsit segített ebben.

Boldog Új Évet neked, minden gyálinak és nem-gyálinak egyaránt!

Toto652 2009.05.17. 00:27:51

Azért viszonylag tiszta kis városunk van! Ezt valljuk be!
És egész szép ütemben fejlődünk... még a válság ellenére is!

Így piac után persze, hogy sok szemét marad... ez mindenhol így van, sajnos... tényleg jó lenne összeszedetni.

De nem ez az igazi szégyenfoltja Gyálnak, hanem az a néhány rohadtul idegesítő cigánycsálád', amelyeknek "otthona" mellet elhaladni szinte öngyilkossági kísérlet!

Nagyon örülök az új Medison étterem és bowling pályának ott Gyál-felsőn... egy büdös putrival kevesebb... ott élősködtek ám az igazi gennyedékek!

Nem lehetett nyugodtan várni a buszra, mert kilopták volna a szemünket is a rohadékok!

LE KÉNE LŐNI ŐKET A FRANCBA!
Tisztább lenne a levegő is!

Egyébként, nem vagyok rasszista! Viccen kívül! Én csak az ilyen lelketlen, embertelen, gerinctelen pondrókat irtanám ki, legalább kis városunkból!

Én csak élni szeretnék...
süti beállítások módosítása