Gyál szépségei

A gyáli piac környékének képei vasárnaponként. Innen is gratulálunk a Polgármesteri Hivatalnak és a többi illetékesnek.

Utolsó kommentek

  • bonib: ui.azért ha most megnézed talán kicsit jobb a helyzet az emberek meg sajnos ...... ilyenek és ... (2009.11.28. 13:45) A remény és a halál
  • bonib: ha az üzemeltető feladata lenne a szemét összegyüjtése neki is cimezd ha másé akkor itt is a pénz ... (2009.11.28. 13:35) A gyáli Főkertész válasza
  • Toto652: Azért viszonylag tiszta kis városunk van! Ezt valljuk be! És egész szép ütemben fejlődünk... még a... (2009.05.17. 00:27) Gyáli képek
  • csurtus: És gyönyörűen megcsinálta a kertet :-) (2008.10.28. 17:57) Gyáli képek - 2007. november 11.
  • csurtus: A negyedik kertész korrekt árajánlattal visszajött. Akit érdekel, magánban megadom az elérhetőségé... (2008.09.03. 22:33) Gyáli képek - 2007. november 11.
  • Utolsó 20

Címkék

gyál (5) levél (1) mocsok (3) piac (5) szemét (3) Címkefelhő

Újabb levél

2007.11.28. 19:52 csurtus

Újabb levelet kaptam a gyáli főkertész Asszonytól. Remélem, nem baj, ha nyilvánosságra hozom:

2 komment

Címkék: piac levél gyál

Gyáli képek - 2007. november 11.

2007.11.18. 00:52 csurtus

A múlt vasárnap, piaczárás után jó két órával, délután fél háromkor készültek ezek a képek, csak eddig nem volt időm feltölteni őket. A szél fújt, a hó és havaseső esett, ezért a minőségük nem az igazi, de a lényeg (a szeméthegyek) ismét látszanak rajtuk.

Mondanom sem kell, hogy egész vasárnap a szemetet szedtük az utcáról és az udvarokból és kertekből, mert takarító-utcaseprőnek se híre, se hamva nem volt egész nap; hétfőre meg a lakosok összeszedték a házak előtt tornyosuló mocskot.

További szöveg helyett ismét képek, a gyáli önkormányzat dicsőségére:

13 komment

Címkék: piac szemét mocsok gyál

A remény és a halál

2007.11.04. 17:27 csurtus

Ugye azt mondják, hogy a remény hal meg utoljára.

Na, pár hétig úgy nézett ki, hogy valami elindul a gyáli piac környékén, de azóta néma csend. Megint szemét, megint Balkán alsó. Ráadásul mostanában már kóbor (szemmel láthatóan rühes, de remélhetőleg nem veszett) kutyák is megjelentek. Esküszöm, egy anatóliai kis török porfészekben lehetett ilyen a hangulat úgy 20 éve (mert napjainban még ott sem tűrnék el mindezt, ami Gyálon tapasztalható).

8 komment

Címkék: piac szemét mocsok gyál

A gyáli Főkertész válasza

2007.09.23. 00:50 csurtus

A blog címét elküldtem egy pár gyáli illetékesnek is: Polgármesteri Hivatal, Főkertész, helyi ÁNTSz, közegészségügyi szervek, stb.

Mindösszesen a gyáli főkertész válaszolt. Remélem, nem bánja, ha beidézek a legutóbbi leveléből (mert mi már vagy hármat váltottunk a témában):

1 komment

Címkék: piac gyál

Gyáli képek

2007.09.09. 20:27 csurtus

Ez a Pest megyei város bizony nem szűkölködik a látnivalókban. Az alábbi fotók 2007. szeptember 9.-én délután öt órakor készültek, de készülhettek volna az év bármelyik vasárnapján, amikor Gyálon, az Ady Endre utcai piactéren piac van. Vagyis az év 52 vasárnapja közül kábé 50 alkalommal.

Tudnotok kell, hogy a piac elméletileg déli 12.00 óráig tart, az árusok hajnali négy és öt között érkeznek, majd úgy délután egy és kettő között távoznak. Állítólag a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a szemét összeszedéséről. Feltételezem a mi adónkból.

Az is fontos tudnivaló, hogy Gyálon hetente egyszer viszi el a szemetet az európai hírű (tán holland érdekeltségű) A.S.A. hulladékgazdálkodási vállalat. De a piactér takarításáról nem ők gondoskodnak, hanem - mint említettem - a gyáliak által megválasztott polgármester és a képviselőtestület által irányított helyi önkormányzat által megbízott cég (vagy egyén, fogalmam sincs). A hatásfok a képeken látható.

Lássuk tehát a fotókat.


Ez a BKV 94-es buszainak megállója, az Ady Endre utca és a Rákóczi utca sarkán. Gusztusos, modern, civilizált megálló, ahová az ember derűs szívvel, jókedvűen megy ki.
Főleg vasárnap délután.
Ugyanaz a megálló, csak a másik oldalról fotózva.

Karbantartott, higiénikus közösségi hely, ahol szívesen időznek el a helybéliek.
A felújítás alatt álló Ady Endre utcai általános iskola. Öröm erre járni; az ember szíve dalol, hogy gyermekei ilyen kulturált körülmények között tanulhatnak.

Persze - sajnos - vasárnap délután még nincsenek foglalkozások, de majd javasolni fogjuk. A gyermekek ily módon tanulják a környezetvédelmet, másrészt pedig azt, hogy ilyen városvezetésre érdemes lesz szavazni, ha majd felnőnek.A piac melletti szeméttároló. Néha bizony napokon keresztül így néz ki, de vasárnap különösen esztétikus.
Milyen szép is: az ember elballag mondjuk a vasárnapi misére, esetleg rokonlátogatóba, felveszi a szép ruháját, és ez a látvány méginkább megtölti lelkét jósággal, örömmel, megbékéléssel.


 
A piaccal szemközti, Rákóczi Ferenc utca. A Nagyságos Fejedelem szelleme biztosan megköszönné a megtiszteltetést. ilyen utcának nevet adni nem akármilyen tisztesség.
További képek a Rákóczi utcából. Az árkokban csinos nylonzacskók, csomagolópapírok, dobozmaradványok, söröspalackok, üdítős és cigarettás dobozok, újságpapír, satöbbi.
Igen, ez is a Rákóczi utca. Hogy ismerős volt valahonnan?!

Biztos jártál már Svájcban vagy Németországban, azért.

Ja, hogy Svájcban soha, de Dzsibutiban, esetleg az ébredő Burkina Fasso-ban igen?
Vannak hülye gyáliak, akik a házuk elé virágoskertet meg hasonló marhaságokat telepítettek, mert azt hallották valahol, hogy a környezet nagymértékben meghatározza egy település lakóinak lelkiállapotát.
Szerencsére egyre kevesebb ilyen idióta helybéli lakos van, legalábbis a piac környékén.
Az előírásoknak megfelelően kiásott vízelvezető árkok kiváló szolgálatot tesznek: a mocsok, a szemét, a hulladék tárolására elképesztő mértékben alkalmasak.

(Ezt az árkot a lakók vasárnaponként kétszer-háromszor szokták sk. kitisztítani; ez a fotó a második tisztítás után készült egy fél órával. Fújt az a fránya szél, ráadásul a piac felől).

Mostanra ennyi, de majd rendszeresen fogok hasonló fotókat feltenni gyönyörű városunk vendégcsalogató és legjellemzőbb képéről, a gyáli piacról és környékéről. És gondoskodni fogok, hogy ezt a blogot minél többen látogassák: gyáliak és nem-gyáliak egyaránt.

Azt még gyorsan hozzáteszem, hogy a kukánk űrtartalmának 30-40 százalékát rendszeresen az a szemét foglalja el, amit az utcáról, a virágoskertünkből, az udvarunkról szedünk össze, s amit a piacról fúj be a szél: zsíros papír, csomagolóanyagok, műanyag, olykor üvegek bedobálva az ágyások közé, stb. S ezt a kukát, illetve ürítését a saját pénzemből fizetem ugye, akárcsak a többi, környéken lakó.

Sajnos a legközelebbi önkormányzati választásokig még van három év. De sebaj; szerintem a piac környékén élők már most tudják - na nem azt, hogy kire-kikre szavaznak majd, hanem azt, hogy kire-kikre nem.

Ha bárki, aki olvassa, úgy gondolja, hogy van hozzáfűznivalója, a kommentekben bátran megteheti. Érdeklődve várom az illetékesek véleményét is.

Már ha vannak illetékesek.

5 komment

Címkék: piac szemét mocsok gyál